Oikeaoppinen veitsen teroitus

Hyvästäkään veitsestä ei ole iloa, jos se on tylsä. Muista pitää huolta veitsistäsi. Tee veitsen teroitus oikein ja huolla veitsesi säännöllisesti. Elä pese veistä koskaan koneessa, vaan huuhtele ja kuivaa se aina käytön jälkeen. Jos käsittelet kanaa, kalaa tai lihaa, on hyvä käyttää myös pesuainetta. Säilytä veitsesi aina erillään muista keittiövälineistä, jotta ne eivät ole alttiina kolhuille. Veitsitukit ja magneettilistat sopivat tähän erinomaisesti.

Japanilaiset veitset kuten MAC, Yaxell Ran ja Yaxell Mon, yms. -veitset ovat kovaa terästä RC 57-62, ne voidaan teroittaa loivempaan kulmaan. Tällä saavutetaan todella hyvä partaveitsimäinen terävyys ja terä pitää teränsä hyvin. Kova terä asettaa kuitenkin vaatimukset veitsen käytölle. Käytä veistäsi aina oikean käyttökohteen mukaan, elä lyö veitsellä tai yritä leikata liian kovaa, kuten jäistä ruokaa tai luita. Kova terä ei myöskään kestä vääntöä. Huolehdi huippuveitsestäsi sen arvoisella tavalla, niin saat siitä lähes ikuisen kumppanin.

Jos sinulla on kysyttävää veitsistä tai niiden teroittamisesta, ota yhteyttä Info@bestgear.fi tai 0207 498340.

Karkeasti jaetut veitsen teroittimet

Puikot (näitä on teräksisistä timanttisiin. Teräksisellä ylläpidetään terää. Keraamiset ja timanttiset poistavat terää, joten niillä voidaan myös teroittaa. Varsinkin timanttipuikon kanssa kannattaa olla varovainen, jos ei ole kokemusta, sillä se syö terää tehokkaasti)
Timanttilastat (eri karkeuksisia timanttilastoja eri kokoisina ja mallisina. Näillä onnistuu minkä tahansa teroittaminen ja kulman pitäminen on helpompaa, kuin esim. puikon kanssa)
Hahloteroittimet (Useampia eri tekniikoita, materiaaleja, sekä manluaalisena, että sähköisenä. Helppokäyttöisiä ja aina ammttilaisille suunnattujakin malleja. Varmista, että teroitin soveltuu omille veitsillesi esim. teroituskulman ja materiaalin puolesta!)
Vesihiomakivet (Teroittimien huippua, jos harrastuneisuus ja taidot riittävät. Teroittimista haastavin, mutta antaa parhaimman lopputuloksen)

Veitsen terän Oikaisu

Hyvin teroitettu veitsi pitää teränsä pitkään pelkällä suoristamisella. Jos terä pyöristyy liikaa, eikä teräs- / keraamisella puikolla oikaiseminen enään riitä, joudutaan teroittamaan uusi terä. Uuden terän teroittaminen tehdään perinteisesti tahkolla, mutta onnistuu kotioloissa helposti nykyaikaisilla timanttiteroittimilla.

Tärkein muistettava asia niin veitsen terän suoristamisessa, kuin teroittamisessa on oikea kulma! Länsimaalaiset veitset teroitetaan yleensä n. 20 asteen kulmaan (esim. victorinox) ja japanilaiset (esim . MAC, Ran, Mon) n. 10 – 15 asteen kulmaan. Japanilaiset veitset ovat myös kovempia, joten niiden terän ylläpitoon tarvitaan keraaminen puikko ja teroittamiseen timanttiteroitin. Länsimaalaiset veitset voidaan ylläpitää teräspuikolla ja teroittaa myös hahloteroittimilla. Hahloteroittimet ei sovellu japanilaisille veitsille, ellei niiden teräkulmaa ole erikseen niille suunniteltu.

Terän suoristus eli ns. hoonaus (Muista pitää oikea teräkulma!)

1.) Tartu veitseen tukevasti terän tyvestä, ei siis pelkästään kahvasta
2.) Pidä puikkoa (Japanilaiset veitset vaativat keraamisen puikon kovuutensa vuoksi) toisessa kädessä, puikon kärki alaviistoon päin
3.) Pidä veitsen kulma oikeana (n. 15 astetta japanilaisille ja n. 20 astetta eurooppalaisille veitsille)
4.) Liuta veitsen terää puikon reunaa pitkin tyvestä alkaen, kärkeä kohti edeten leikkaavin vedoin. Elä paina liikaa, se voi pilata terän!
5.) Voit toistaa useamman vedon samalle puolelle ja sitten saman verran toiselle puolelle, vähentäen toistokertoja aina yhteen saakka. Tai tehdä vedot vuorotellen eri puolille, kuitenkin sama määrä molemmille.

Veitsen teroitus timanttiteroittimella (Muista pitää oikea teräkulma!)

1.) Aseta terä esim. leikkuulautaa, pöytää tms. tukevaa alustaa vasten siten, että sen reuna on alustan ulkopuolella. Tämä auttaa pitämään terän paikallaan teroittamisen ajan. Pidä veitsestä tukevasti kiinni, että se ei pääse heilumaan.
2.) Ota timanttilasta toiseen käteen ja mittaa terän hamarapuolen ja timanttilastan välinen etäisyys. Oikea etäisyys määrää oikean kulman.
– Länsimaalaiset veitset: Normaalikokoiset ja keittiöveitset n. 1,5 cm, pienet ja juuresveitset n. 1 cm (n. 20°)
– Japanilaiset veitset: Normaalikokoiset ja keittiöveitset n. 1 cm, pienet, siivutus ja juuresveitset n. 0,5 cm (n. 10-15°)
3.) Voit liikuttaa timanttiteroitinta terää pitkin edes takaisin tai tehdä pyörivää liikettä. Elä kuitenkaan paina liikaa!
4.) Toista sama toiselle puolelle
5.) Toista tarvittava määrä molemmin puolin
6.) Vaihda hienompaan pintaan ja toista sama prosessi
7.) Viimeistele terä esim. vetämällä sitä toistuvasti molemmin puolin leikkuulautaa tms. vasten selkäpuoli edellä koko terän mitalta. Tämä poistaa teroituksesta tulleen purskeen. Voit käyttää viimeistelyssä myös puikkoa kevyesti.
8.) Testaa terä esim. paperiin ja teroita tarvittaessa uudelleen.

Veitsen teroitus vesihiomakivellä (Muista pitää oikea teräkulma!)

Tämä teroittamisen muoto on kaikista haastavin, mutta myös palkitsevin. Tarvitset 2 eri karkeuksista hiomakiveä (esim. 1000 / 3000) ja tuen kivelle. Lisäksi on suositeltavaa ostaa kulmarauta oikean kulman pitämistä varten. Alla näet esimerkkivideon, jossa Mino Tsuchida opastaa vesihiomakivellä teroittamisen saloihin.