Veitsen valinta PDF Tulosta Sähköposti

Kuinka valitsen oikeat veitset? Kuinka monta veitseä tarvin? Entä minkä hintaisen veitsen uskallan ostaa?

Tässä muutamia kysymyksiä, mihin törmätään kun halutaan hommata uudet veitset tai ollaan mahdollisesti ostamassa ensimmäisiä keittiön veitsiä. Tarpeet vaihtelevat suuresti ja veitsen pitäisikin tulla juuri oikeaan käyttötarkoitukseen, jotta se palvelisi mahdollisimman hyvin. Monilla keittiön veitsiin ei ole uhrattu sen kummemmin ajatusta, vaan ne on hankittu sattumanvaraisesti tai sieltä mistä halvimmalla saa, vaikka kyseessä on keittiön tärkein työkalu!

Veitsen tulisi ollaan kohteen mukaan valittu, eli mitä suurempi kohde sitä suurempi veitsi. Monen keittiön perustyökalu on ns. kokkiveitsi, joka soveltuu moneen käyttöön. Ammattikeittiöissä käytetään isompia 25cm tai pidempiteräisiä veitsiä, mutta kotikokille kätevämpi koko on n. 20 cm terällä varustettu veitsi. Monessa keittiössä kokkiveitsi on korvattu ns. Santoku-veitsellä, joka on vihannesveitsen ja kokkiveitsen välimuoto. näissä on yleensä lyhyemmät n. 15-17cm terät ja malli on terän profiililtaan tasaisempi. Siinä missä kokkiveitsellä leikataan keinuvalla leikkaavalla liikkeellä veitsen kärki laudassa, santokulla leikataan enemmän koko veitsi ilmassa. Joissakin santokuissa on tosin keinuvaan leikkaamiseen sopiva muotoilu.

36301
Esimerkkikuva Mon Santoku-veitsi

5.2063.20
Esimerkkikuva Victorinox kokkiveitsi

Kun olet tehnyt valintasi keittiön ns. pääveitsen suhteen: Kokkiveitsi vai santoku, voit miettiä budjettiasi ja käyttötottumuksia. Jo edullisella n. 40€ hinnalla saadaan loistava kokkiveitsi, esim. Victorinoxin 20 cm terällä varustettu testimenestyjä kokkiveitsi. Jos halutaa äärimmäistä terävyyttä ja leikataan paljon esim. kasviksia, voidaan valita japanilainen veitsi, joissa teräkulma on pienempi ja terä kovempaa, jolloin saadaan pidempi terän kesto ja loistava terävyys! Esim. Mon Santoku 89€, Kaneyoshi santoku 79€, tai modernimmin muotoiltu Global G-2 kokkiveitsi 89€. Siirryttäessä budjetissa ylöspäin, voidaan harkita mm. erikoisempia damaskus-teräisiä veitsiä, mm. Ran- ja Mac-veitset. Japanilaista veistä valittaessa kannattaa huomioida, että kovempi terä ja pienempi teräkulma tekevät terästä herkemmä halkeamaan esim. kovaa luuta tms. leikatessa, eivätkä veitset kestä vääntöä.

36302
Esimerkkikuva Mon vihannesveitsi

monleipa
Esimerkkikuva: Mon leipäveitsi

Perusveitsen lisäksi keittiössä tarvitaan pienempi ns. vihannesveitsi pienempien vihannesten tms. käsittelemiseen. Ja sahalaitainen leipäveitsi leivän leikkaamiseen. Jos käsittelet kalaa, tarvivitaan fileerausveitsi ja luisen lihan käsittelyyn ns. boning-veitsi, jolla liha irrotettaan luusta. Lisäksi sushikokki voi haluta sashimi-veitsen (hoituu myös fileerausveitsellä), kuorimaveitsi on pieni veitsi kuorinta tms. töihin. jne. Tarpeiden mukaan valikoimaa voi siis kasvattaa laajemmaksi, mutta lähtökohtaisesti perusveitsellä (kokki / Santoku), vihannesveitsellä ja leipäveitsellä pääsee hyvin alkuun. Kalan käsittelijä tarvitsee vielä filetin edellä mainittujen lisäksi.

 

36303
Esimerkkikuva: Mon kuorimaveitsi

36309
Esimerkkikuva: Mon Sashimi- / Paistiveitsi

 5.3763.20
Esimerkkikuva: fileerausveitsi

5.6003.12
Esimerkkikuva: Boning-veitsi

Kun olet tehnyt valintasi ja hankkinut veitsesi, kannattaa vielä panostaa veitsien teroitukseen, ylläpitoon ja säilytykseen. Säilytä veitset aina erillään esim. veitsitukissa, magneettilistassa tai niille suunnitellussa veitsilaukussa. Terän ylläpitoon käyvät teräs- ja keraamiset puikot ja teroittamiseen parhaiten timanttiteroittimet (erilaiset lastat), vesihiomakivet tai laadukkaat hahloteroittimet. Muista että japanilaisten veitsien erilainen teräkulma vaatii oikeanlaisen hahloteroittimen, joka on suunniteltu näille veitsille.

7.8513
Esimerkkikuva: Teräsuikko terän ylläpitoon (hoonaus)

cook1
Esimerkkikuva: Timanttiteroitin (lastamallinen, 3-toiminen)

vulkancatpic
Esimerkkikuva: Laadukas Vulkanus hahloteroitin

 

Maksutavat

Suomen Verkkomaksut

Luotettavasti

Teet kanssamme turvallista kauppaa

  1. Kaikki maksut suoritetaan luotettavasti Suomen Verkkomaksujen kautta!

  2. Kaikissa tuotteissa on 14 päivän palautusoikeus!

  3. Demotuotteistamme voit hakea testattavaksi haluamasi tuotteen ennen ostopäätöstä!

  4. Kaikki tuotteet toimitetaan luotettavasti Postin kautta.

    Screen Shot 2018-05-18 at 14.58.09